Voda a jachting

  • Regata olympijských tříd na Mallorce skončila

    V sobotu 6. dubna skončil medailovými rozjížďkami na Mallorce 50. ročník závodu Trofeo Princesa Sofia. Závodu se zúčastnilo i sedmnáct českých reprezentantů. Až na výjimky se jim příliš nedařilo, ale většina z nich tuto skvěle obsazenou regatu pojala hlavně jako přípravu na důležitější vrcholy sezony a možnost vyzkoušet si závodění v početném poli kvalitních soupeřů.

    10. 4. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • 50 Trofeo Princesa Sofía Iberostar Regata

    První letošní velká regata olympijských tříd začíná dnes na Mallorce. Závodit se bude od pondělí do pátku 5. dubna a v sobotu jsou na programu medailové rozjížďky. Doufejme, že v nich uvidíme i české závodníky, kterých je letos na startu 17. Na Mallorce se letos sešlo rekordních 1 224 jachtařů, 869 lodí v deseti třídách ze 67 států světa. Konkurence je na Mallorce tedy tradičně obrovská, dá se říci, že přijeli všichni, kteří v současném olympijském jachtingu něco znamenají.

    1. 4. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • Ondřej Teplý Jachtařem roku 2018

    Zcela zaslouženě se vítězem ankety Jachtař roku 2018 stal juniorský mistr světa Ondřej Teplý (24) z Jachtklubu Brno, který závodí v olympijské třídě Finn. Je naší největší nadějí na kvalifikaci na olympiádu v Tokiu 2020, paradoxně ve třídě, která s největší pravděpodobností v roce 2024 už v olympijském programu nebude.

    9. 3. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • Ondřej Teplý zajel skvělé 8. místo

    V neděli 3. 2. skončil medailovými rozjížďkami v Miami na Floridě první letošní světový pohár olympijských lodních tříd. Na startu se stejně jako vloni objevily tři české lodě. Po celou dobu závodu vál jen slabý vítr, který si pohrával s nervy všech závodníků. Z našich se nejlépe vedl Ondřej Teplý ve třídě Finn. Podával vyrovnané výkony a do medailové rozjížďky (pro deset nejlepších) postupoval z posledního desátého místa. Finálová jízda se jela za extrémně slabého větru, Ondra v prvním kole ťuknul bójku a musel točit penaltu. Nicméně skvělou jízdou na zadní kurz i výborným taktickým rozhodnutím ve druhé stoupačce se propracoval na třetí místo, které udržel do cíle. Celkově se posunul na osmé místo.  „V závodě nic nešlo úplně jednoduše, hodně jsme bojovali s rychlostí lodě, ale nakonec se nám podařilo najít optimální nastavení, s kterým mi to jelo! S výsledkem jsem spokojený!“ pochvaloval si Ondra.

    4. 2. 2019 | Rubrika: Voda a jachting

  • Čeští jachtaři mezi 25 nejlepšími posádkami světa

    Na Bahamách odstrtovalo finále STAR SAILORS LEAGUE 2018. Stejně jako každý rok se jej zúčastní 10 nejlepších týmů světové stáristické ligy a 15 VIP posádek z různých lodních tříd. Letos na tomto velmi významném závodě se zvučnými jmény světové jachtařské elity máme dva české zástupce!

    6. 12. 2018 | Rubrika: Voda a jachting

  • Třída Finn vypadla z programu olympijských her v Paříži 2024

    Výroční konference mezinárodní jachtařské federace World Sailing  se konala od 27. října do 3. listopadu v Sarasotě na Floridě v USA. Českou republiku na ní reprezentoval předseda Českého svazu jachtingu Karel Bauer.
    Nejdůležitějším bodem na programu konference bylo definitivní schválení jachtařských disciplín pro olympijské hry v Paříži 2024. Po dlouhých debatách World Sailing Council nakonec navrhl na místo původně na jaře schválené disciplíny Mixed One Person Dinghy (jednoposádková plachetnice muži + jednoposádková plachetnice ženy – počítáno dohromady) kategorii Mixed Two Person Keelboat Offshore (dvouposádková (muž + žena) kýlová offshore plachetnice). Toto rozhodnutí musel ještě v neděli 4. listopadu schválit World Sailing Annual General Meeting (výroční valná hromada).

    8. 11. 2018 | Rubrika: Voda a jachting

  • Týmové mistrovství ČR v jachtingu se vydařilo

    V Praze na Vltavě v YC CERE se od pátku do neděle (26.–28. 10.) konalo mistrovství České republiky týmů. Dvanáct šestičlenných týmů (včetně jednoho slovenského) závodilo na lodích třídy 420, v soubojích tři proti třem lodím. Na startu nechyběly mnohé osobnosti českého jachtingu včetně olympionika Viktora Teplého, reprezentantů Ondřeje Teplého či Štěpána Novotného, podívat se přišla i Veronika Fenclová Kozelská.

    30. 10. 2018 | Rubrika: Voda a jachting

  • Loď BOHEMIA PRAHA DEBRA zvítězila na Maltě

    Poprvé v padesátileté historii v současnosti největší středomořské regaty Rolex Middle Sea Race zvítězila v handicapu ORC a brala stříbro v handicapu IRC česká loď Beneteau Figaro II BOHEMIA PRAHA DEBRA Pavla Štolby, kterou vedl zkušený profesionál Milan Koláček. České týmy, zejména HÉBÉ a TŘI SESTRY se závodu na Maltě účastní pravidelně již spoustu let. Za sebou mají mnohá pódiová umístění i vítězství ve skupinách, ale ještě nikdy žádný český tým celkově nevyhrál. Letos bylo na startu hned pět českých lodí.

    28. 10. 2018 | Rubrika: Voda a jachting

  • 22. Česká námořní rallye určila mistry ČR one-design

    V Chorvatsku skončilo mistrovství ČR v námořním jachtingu – one design. Na České námořní rallye se v pátek odjely dvě rozjížďky, které rozhodly o pořadí na medailových místech a samozřejmě i o mistru České republiky one-design. 

    21. 10. 2018 | Rubrika: Voda a jachting

  • Olympionička Veronika Kozelská Fenclová ohlásila konec kariéry

    Olympionička Veronika Kozelská Fenclová ohlásila konec kariéry a na olympijské hry do Tokia už nepojede. „Chtěla bych oficiálně oznámit ukončení reprezentační kariéry, a to z rodinných důvodů. Příští rok nejsem schopna z časových důvodů naplánovat smysluplnou sezonu, a tak jsem se rozhodla skončit s vrcholovým jachtingem a uvolnit místo někomu jinému. Chtěla bych poděkovat Českému svazu jachtingu za dlouholetou podporu. Bez této podpory bych nebyla schopna zajíždět dobré výsledky. Moc si toho vážím a děkuji,“ napsala Veronika Kozelská Fenclová v oficiálním dopise pro Výkonný výbor ČSJ.

    20. 10. 2018 | Rubrika: Voda a jachting

  • Jubilejní Rolex Middle Sea Race s pětinásobnou českou účastí

    Rolex Middle Sea Race slaví kulatých 50 let. Slavný závod odstartuje v 11 hodin v sobotu 20. října na Maltě. Ale již zítra je na programu Coastal Race. Přihlášených je rekordních 149 lodí ze 30 zemí a mezi nimi pět českých.

    17. 10. 2018 | Rubrika: Voda a jachting

  • Olympionik Viktor Teplý vicemistrem Evropy ve třídě D-one!

    Olympionik Viktor Teplý (účastník dvou olympiád v Londýně a v Riu) z Jachtklubu Brno se stal vicemistrem Evropy ve třídě D-one. Od 20. do 23. 9. se v italské Santa Margheritě Ligure konalo mistrovství Evropy ve třídě D-One. Odjelo se osm rozjížděk. Jezdilo se převážně ve slabším větru 5–8 uzlů.

    27. 9. 2018 | Rubrika: Voda a jachting

  • Dvě stříbrné medaile pro český námořní jachting

    Češi si z mistrovství Evropy ORC, které se konalo minulý týden v kyperském Limassolu, vezou hned dvě stříbrné medaile!

    18. 9. 2018 | Rubrika: Voda a jachting

  • Jachtař Ondřej Teplý mistrem světa do 23 let

    Ondřej Teplý se stal juniorským mistrem světa ve třídě Finn. Dnes už se pro nedostatek větru nezávodilo. Mistrovství světla v olympijské třídě Finn do 23 let se konalo ve slovinském Koperu. Ondřej Teplý si v závodě počínal velmi zkušeně a od prvního dne se držel na čele. 

    31. 8. 2018 | Rubrika: Voda a jachting

  • Ondřej Teplý na mistrovství světa do 23 let stále v čele

    Dnes je poslední den mistrovství světa olympijské třídy Finn do 23 let, které začalo v pondělí 27. srpna ve slovinském Koperu. Ondřej Teplý si v závodě počíná velmi zkušeně a od prvního dne se drží na čele. Ve Slovinsku vládne po celou dobu horké slunečné počasí se slabším větrem. „Když se odpoledne vybudují mraky nad pevninou, přijde sea breeze, která není moc silná. Hodně záleží na startu, protože je potřeba hned točit doleva. Když se nepovede start, je těžké dojet na první bójku vpředu. Můj nejbližší soupeř Španěl Joan Cardona na startech hodně riskuje a zatím mu to vychází. Já startuji více na jistotu, volím konzervativní taktiku a díky tomu, že mám skvělou rychlost na zadní vítr se mi daří vždy dotáhnout,“ popisuje Ondra dosavadní průběh závodu.

    31. 8. 2018 | Rubrika: Voda a jachting


inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.