Motorsport - Offroad a rally

  • Před dnem volna Loprais výrazně znásobil svůj náskok

    Osmou etapu Rally Dakar 2023 zvládla posádka Aleše Lopraise bez sebemenšího problému a před volným dnem v Rijádu odskočila svým nejbližším pronásledovatelům.

  • Po osmi etapách Dakaru jsou Prokop s Chytkou na sedmém místě

    Po sobotní částečně maratonské sedmé etapě, po které se posádky setkaly se svými týmy jen na krátký servis a následně přenocovaly samy poblíž Al Duwadimi, se dnes závodníci přesouvali zpět do bivaku v Rijádu. Pořadatelé pro ně připravili celkem více než 820 kilometrů, z nichž 346 bylo v měřeném úseku. Martin Prokop s Viktorem Chytkou v něm zajeli čtrnáctý nejlepší čas a v celkové klasifikaci si dokázali ještě o jedno místo polepšit, takže před volným dnem jsou skvěle sedmí! Po odpočinkovém pondělku na posádku Orlen Benzina  Teamu  čeká  ještě  dalších  šest  etap,  ovšem  více  než  dvě  třetiny  celkové  vzdálenosti  v měřených úsecích jsou již na letošním Dakaru odjety!

  • Bojujeme dál, vzkazuje Macík

    Posádka týmu MM Technology ve složení Martin Macík, František Tomášek a David Švanda v sobotní 7. etapě Dakaru dojela do cíle na 7. místě a celkově drží 4. pozici. V čerstvě ohlášené maratonské etapě kamion Čenda větší část trasy letěl svižně a vše se vyvíjelo podle plánu. Až do chvíle, kdy oranžovému stroji povolilo přední uchycení kabiny. Posádka ale Čendu pohotově zakurtovala a ve volnějším tempu dorazila do cíle. Na silnici následného přejezdu do servisní zóny pak ještě odražený kámen uštědřil Čendovi díru do předního skla. 

  • MACHÁČEK PŘEDVEDL TÝMOVOU SPOLUPRÁCI

    Posádky týmu Buggyra ZM Racing přivítaly v dnešní šesté etapě Rally Dakar náročné duny. Těžké podmínky semkly obě posádky speciálu Buggyra Can-Am DV 21 a Josef Macháček pomohl Aliyyah Koloc s výměnou poloosy. Jaroslav Valtr bojoval v závěru měřeného úseku s brzdami, Róbert Kasák svoji Tatru v dunách položil na bok, naopak Martin Šoltys si písek dnes užíval. Radovan Kazarka si v Dakaru Classic celkově drží třetí pozici své kategorie.

  • Prokop s Chytkou stoupají celkovou klasifikací Dakaru

    Původně se měla v pátek dakarská karavana přesouvat z Ha´ilu do Al Duwadimi, ale kvůli tamnímu zaplavenému bivaku se šestá etapa odjela na zkráceném úseku původně plánované trasy a následně se závodníci přesunuli až do bivaku v Rijádu. Za celý den tak ujeli více než 900 kilometrů, z nichž bylo 357 měřených. Martin Prokop s Viktorem Chytkou z Orlen Benzina Teamu dnes zajeli třináctý nejlepší čas a drží se stále v elitní desítce, když jim aktuálně náleží osmá příčka celkové klasifikace.

  • Macík si v dunách doletěl pro 3. místo

    Závodníci týmu MM Technology, pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik David Švanda zdolali písečné duny 6. etapy Rallye Dakar na skvělém 3. místě. O necelé 3 minuty za vítězem. V celkovém hodnocení je sedlčanská posádka 4. A v cíli měla opět co vyprávět. Oranžový kamion Čenda dokázal projet všechny nástrahy dunové trati ve skvělém tempu, zvládl na kluzké mokré skále vybrat smyk a na trati potkal i velbloudy. Po dojetí náročné etapy čekal na posádky ještě dlouhý přejezd do deštivého Rijádu. Celková porce ujetých kilometrů se dnes šplhá k 900. A mění se i program na další dny.    

  • DO MACHÁČKA NA DAKARU MÁLEM NARAZILO AUTO

    Pátá etapa Rally Dakar, která byla druhou smyčkou se startem a cílem v Háilu, posádky týmu Buggyra ZM Racing notně prověřila. Šestinásobný vítěz soutěž Josef Macháček byl jen kousek od karambolu. 18letá debutantka Aliyyah Koloc prošla další tvrdou zkouškou, když svůj speciál Buggyra Can-AM DV 21 otočila přes střechu.

  • Martin Prokop i po páté etapě Dakaru drží deváté místo

    Ani během páté etapy Dakaru neopustila celá rozsáhlá karavana bivak v Ha´ilu a závodníci tak projeli 374 měřených a 275 přejezdových kilometrů v jeho okolí. Styl zdejších tratí a nadmořská výška posádce Orlen Benzina Teamu a jejich Fordu Raptor RS Crosscountry příliš „nechutnají“ a proto je udržení lichotivého devátého místa celkové klasifikace možné brát jako velice dobrý výkon. 

  • Macík dojel i bez tlumiče etapu v parádním čase

    Závodníci týmu MM Technology, pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik David Švanda do cíle čtvrteční 5. etapy Rallye Dakar přijeli na 6. místě a celkově drží 4. pozici. Posádka týmu MM Technology si tentokrát jízdu čítající 373 ostrých a 270 spojovacích kilometrů na okruhu, který měl start i cíl u města Ha´il, příliš neužila. 

  • Loprais si druhým etapovým vítězstvím upevnil průběžné vedení

    Aleš Loprais se v dunách cítí jako ryba ve vodě, což společně se svou posádkou potvrdil výkonem v okružní etapě se startem a cílem v Háilu. Díky skvělému tempu, které drželi od prvních kilometrů, a brilantnímu závěru opět nepatrně zvýšili svůj náskok na čele průběžné klasifikace kamionů.

  • Macík vyhrál další etapu Dakaru.

    Závodníci týmu MM Technology – pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik David Švanda – dnes znova zabojovali a v cíli 4. etapy Rallye Dakar byli opět nejrychlejší. Po včerejším vítězství startovali do středeční rychlostní zkoušky z 1. pozice. A tu uhájili i v cíli. Okruh nedaleko města Ha´il, měřící 425 ostrých kilometrů, dokázali bravurně projet, ačkoliv si jejich kamion Čenda cestou poskočil a odnesla to pera. Sedlčanská posádka si nakonec dojela pro 3. vyhranou etapu.    

  • Když v poušti prší...

    Pokaždé, když dakarská karavana stoupá do hor směrem k Ha´il je jasné, že se bude něco neobvyklého dít a úřadovat bude mimo jiné i matka příroda! Nejinak tomu bylo i v úterní třetí etapě Dakaru, když během ní začalo hustě pršet a rozvodnily se vodní toky, jejichž koryta protínají trať závodu. Organizátoři tak kvůli bezpečnosti museli všem kategoriím zkrátit délku měřených úseků, automobilům konkrétně o 70 kilometrů. 
    Jaroslav Valtr se v kategorii kamionů postaral o zápis do historie týmu Tatra Buggyra ZM Racing. I přes ztížené podmínky úterní třetí etapy Rally Dakar v ní obsadil třetí místo a v oficiálním pořadí soutěže se vyšvihl do čela! 

  • Macík všechny předjel, tahal buginy z řeky

    Pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik David Švanda z týmu MM Technology úspěšně dokončili 3. etapu Rallye Dakar, kterou komplikoval déšť. Současně čeští závodníci stihli během své jízdy divokou tratí vytahovat buginy z rozvodněné řeky, měnit pneumatiku a vyplavit Čendovu kabinu, když bojovali se zamlženým sklem. Úterní etapa měla původně vést do města Ha´il a slibovala porci 447 ostrých kilometrů, ale z bezpečnostních důvodů, kvůli prudkým dešťům, byla nakonec pro kamiony o 70 km zkrácena. 

  • Aleš Loprais se stále drží na prvním místě

    Úterní zkrácenou etapu spláchl déšť. Takto si "pouštní" závod opravdu nikdo nepředstavoval. Z původně plánovaných 447 měřených kilometrů odjely posádky kamionů a aut minimálně o 70 méně. Pořadatelé museli trať zkrátit, protože se od cíle hnaly husté mraky i silný liják, a tak by se v případě nehody nemohly do vzduchu vznést helikoptéry se záchranáři.

  • Aleš Loprais vítězem etapy, Martin Macík v problémech

    Ve 2. etapě ztrácí závodník Martin Macík vedení a technické problémy ho odsouvají až na dnešní 7. místo se ztrátou 1 hodiny a 20 min.  V průběžném poředí tak klesá na 4. pozici za Aleše Lopraise, který si připsal první letošní etapové vítězství.


inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.