Voda a jachting

  • Jachtař Ondřej Teplý bojuje o kvalifikaci do Ria

    Ondřej TeplýNa Novém Zélandu začalo 24. 11. mistrovství světa třídy Finn. Ondřej Teplý, který se stal v létě juniorským mistrem světa v této třídě, začal výborně s dojezdy v rozjížďkách 28 a 14 drží průběžné 15. místo a je první z juniorů. Pokud by svou pozici udržel, o Rio by neměl přijít. Tyto národy mají již účast v Riu jistou: BRA, GBR, CRO, FRA, NZL, USA, NOR, SWE, DEN, SLO, AUS, HUN, FIN, CHN. O další čtyři místa se bojuje právě na tomto mistrovství světa.

    24. 11. 2015 | Rubrika: Voda a jachting

  • Jachtařka Veronika Kozelská Fenclová staruje v Ománu

    foto: M. LoydOd 20. do 26. listopadu bude v Ománu bojovat o co nejlepší umístění na mistrovství světa Veronika Kozelská Fenclová. Kvalifikaci na olympiádu do Ria již má zajištěnou z loňského Santanderu, jde jí pouze o výsledek v závodě, v němž se sejde celá světová špička. Na startu uvidíme rovnou stovku závodnic ze 49 zemí.

    21. 11. 2015 | Rubrika: Voda a jachting

  • MČR v námořním jachtingu – obhajoba pro HYVECO

    Česká námořní rallye, která byla zároveň mistrovstvím České republiky one-design, skončila. Podmínky byly letos složité, a to jak pro závodníky, tak i pro organizátory. Bezvětří prvních dnů bylo vystřídáno velmi silnou bórou v závěru. Na startu bylo 32 týmů, 20 v kategorii First 35 a 12 závodí na Elanech 350.

    26. 10. 2015 | Rubrika: Voda a jachting

  • TŘI SESTRY vítězí ve skupině a celkově berou bronz!

    foto: Kurt Arrigo17. října v 11 hodin byl za slabého větru odstartován již 36. ročník legendárního závodu Rolex Middle Sea Race. Na letos startu bylo 115 lodí z 22 zemí světa.
    606 námořních mil dlouhý závod z Malty kolem Sicílie, Messinskou úžinou, kolem sopečného ostrova Stromboli, Liparských ostrovů, Palerma a nejzápadnějšího výběžku Sicílie, včetně Favignany, až k ostrovům Pantelleria a Lampedusa, s cílem zpět ve staré Valettě na Maltě, letos nejrychleji z jednotrupých lodí zvládla nová jachta RAMBLER 88 kapitána George Davida za 2 dny, 16 hodin, 48 minut a 43 vteřin. První lodí v cíli byl trimaran MOD70 Phaedo 3 Lloyda Thornburga z USA. V handicapu IRC vyhrála loď TP52 B2 Michela Galliho před Cooksonem 50 MASCALZONE LATINO Vincenza Onorata. V ORC si pořadí prohodily. V tomto hodnocení, kde startovalo 61 lodí, vybojoval bronz český TŘI SESTRY SAILING TEAM na lodi First 40.7 THREE SISTERS, jejímž spolumajitelem a platným členem týmu je i Tomáš Magor Doležal, kapelník skupiny Tři Sestry. Taktikem je známý český jachtař a mořeplavec David Křížek, kormidluje další vynikající závodník Milan Hájek. Posádka startovala ve skupině číslo 6, kterou s přehledem vyhrála v obou handicapech. „Po 12 hodinách surfování po vlnách od Lampedusy až do cíle na Maltě je z toho jasné vítězství ve skupině a celkový bronz, závěr jsme si opravdu užili. A jde se slavit!“ oznámil návrat na Maltu Tomáš Magor Doležal.

    25. 10. 2015 | Rubrika: Voda a jachting

  • Jachtařský primátorský štít tentokrát bez pražské primátorky


    optimistV Praze se o víkendu 17.–18. 10. jel tradiční jachtařský závod Primátorský Štít, který pořádal Český Yacht Klub. V sobotu dopoledne se odjely dvě rozjížďky a odpoledne se stejně jako v neděli jen marně čekalo na vítr. Pražská primátorka Adriana Krnáčová na rozdíl od svých předchůdců Böhma, Svobody nebo Hudečka mladé jachtaře podpořit nepřišla. Bylo jich na startu 77 a ceny těm nejlepším věnoval pražský magistrát. Jachtařské primátorky mají stejnou tradici jako ty veslařské a pravidelně se jich účastní jachtaři nejen z Prahy, ale z celé České republiky. Letos se jel již 71. ročník.

    23. 10. 2015 | Rubrika: Voda a jachting

  • Tři české plachetnice na největším námořním závodě v Evropě

    start17. října v 11 hodin byl za slabého větru odstartován již 36. ročník legendárního závodu Rolex Middle Sea Race. Jako má Austrálie slavný vánoční Sydney Hobart Race, ve Středozemním moři svou náročností a významem odpovídá právě tento závod. Na letos startu bylo 115 lodí z 22 zemí světa. Výstřelem z děla na hradbách pevnosti staré Valetty odstartovala nejprve skupina č. 6 a pak pod 10 minutách startovaly další skupiny. Nakonec startovní čáru protnuly velké trimarany.

    18. 10. 2015 | Rubrika: Voda a jachting

  • Mistrovství ČR v námořním jachtingu

    foto: M. BarnetováMistrovství České republiky v námořním jachtingu aneb 19. Česká námořní rallye odstartuje již v neděli 18. 10. z chorvatské mariny Hrdina na Murteru.

    16. 10. 2015 | Rubrika: Voda a jachting

  • Mistrovství ČR v jachtingu aneb Rušno pod Pálavou

    CadetZatímco celá Pálava doslova praskala ve švech pod náporem cyklistů a milovníků vína a burčáku, na Nových Mlýnech se konalo mistrovství republiky v jachtingu v několika lodních třídách. Třídu Laser ovládl olympionik Viktor Teplý, třídu Laser 4.7 nadějný junior Benjamín Přikryl, třídu Evropa veterán Marek Směšný, ve třídě Fireball si titul odváží posádka Martin Kubový a Roman Roček a v dětské třídě Cadet polská posádka Patrycja Galazka a Daria Targos.

    1. 10. 2015 | Rubrika: Voda a jachting

  • Víkend plný jachtingu

    foto: BárnetováOd pátku 25. do pondělí 28. září se na Nových Mlýnech pojede mistrovství republiky v několika lodních třídách – například dvouposádkový Fireball je nejpočetnější třídou pro dospělé v ČR a nebude chybět ani olympijský Laser – v této třídě budou startovat i účastník her v Londýně Viktor Teplý, nebo další reprezentant Štěpán Novotný.

    23. 9. 2015 | Rubrika: Voda a jachting

  • Stříbro z mistrovství Evropy třídy D-one

    V. TeplyV termínu 4.–6. 9. se na Lago di Garda konalo ME lodní třídy D-one. Na startu se sešlo 23 závodníků ze sedmi evropských zemí. Českou republiku reprezentovali Viktor Teplý, Marek Bachtík, Ivo Sláma, Jan Hirnšal a Libor Hošek. Celkem se odjelo 6 rozjížděk v relativně silném větru 6–10 m/s. Přestože bylo první den relativně zataženo, přišla odpoledne klasická ora o síle 6–8 m/s. „První rozjížďku jsem na první bojce vedl těsně před Angličanem Nickem Craigem, pak se mi bohužel nepovedl zaďák a dojel jsem na 5. místě. Další rozjížďku jsem měl kolizi na startu, ale díky dobré rychlosti a taktice se mi podařilo ztrátu stáhnout a dokončit rozjížďku na 4. pozici,“ popisuje průběh závodu Viktor Teplý.

    9. 9. 2015 | Rubrika: Voda a jachting

  • Mistrovství republiky ve windsurfingu za účasti olympioniků

    windsurfingZávodní windsurfingová sezona 2015 se pomalu chýlí ke konci a výsledky mezinárodního mistrovství České republiky jsou již známy! Mistrem ČR ve třídě Raceboard se stal po suverénním výkonu na Nových Mlýnech Petr Kučera jun. (CZE 15; TJ Rapid Brno) a ve třídě Funboard Jakub Zíma (CZE 777; ČWA).  „Výsledky třídy Funboard byly velice těsné, první s druhým měli stejný počet bodů a já jsem zaostal o pouhý bod, ale medaile je skvělá,“ radoval se ze třetího olympionik Patrik Hrdina, veterán, který se účastnil olympiád v Barceloně v roce 1992 a v Savannah v roce 1996. „Závod jsem si strašně užil a jsem rád, že ve svém věku stále mohu konkurovat mnohem mladším závodníkům.  Na windsurfu již moc netrénuji, věnuji se hlavně paddleboardingu,“ říká s úsměvem.

    4. 9. 2015 | Rubrika: Voda a jachting

  • Reprezentanti Ondřej a Viktor Teplí na MČR v jachtingu na Lipně

    finn - foto: A- ČernáO parném víkendu 28.–30. 8. se na Lipně v Černé v Pošumaví jelo mezinárodní mistrovství republiky lodních tříd Finn a Devoti One. Po větrnějším pátku, kdy se podařilo pořadatelům z YC Jestřábí uskutečnit pod taktovkou hlavního rozhodčího Radima Vašíka tři rozjížďky, si v sobotu všichni aktéři odpočinuli. Ne proto, že by je tři rozjížďky příliš unavily, ale protože nad prohřátým Lipnem nefoukl ani vánek. Ale již po třech rozjížďkách bylo jasné, že za titulem ve třídě Finn jede nekompromisně reprezentant Ondřej Teplý z Jachtklubu Brno, který všechny páteční rozjížďky vyhrál.

    3. 9. 2015 | Rubrika: Voda a jachting

  • Skončil jachtařský Test Event v Riu

    V. KozelskáV Riu se o víkendu jely medailové rozjížďky, kam se naši závodníci bohužel neprobojovali. Nejblíže k tomu měla Veronika Kozelská Fenclová, která začala závod skvěle, dlouho se držela na medailových pozicích, pak byla desátá, ale včera se propadla až na konečné 13. místo. Viktor Teplý skončil ve třídě Laser na 29. místě a jeho bratr Ondřej ve třídě Finn na posledním 20. místě. Oba však závodili na půjčených lodí a jejich cílem bylo hlavně si olympijský revír poprvé vyzkoušet.

    25. 8. 2015 | Rubrika: Voda a jachting

  • S vodou v Riu to není tak zlé

    foto: J. KozelskyRio de Janeiro přivítá od 15. do 22. srpna 339 jachtařů z 52 zemí, kteří otestují vodu, kde bude za rok probíhat olympijská regata. Tři Češi budou mezi nimi.
    Naše nejlepší jachtařka Veronika Fenclová Kozelská (9. na OH v Londýně ve třídě Laser Radial, kvalifikovaná na olympijskou regatu 2016) je v Riu i se svým manželem a trenérem Jakubem již od 29. července. Syna Matýska nechali z bezpečnostních důvodů raději doma babičkám. „První den jsme vyložili s pomocí belgického týmu motorák a Laser z kontejneru a trochu se seznámili s okolím. Marina je celá rozkopaná a není v ní kromě mobilních záchodů vůbec nic. Zatím dosti nehostinné místo. Pozitivní je, že alespoň vítr prý již pár dní fouká kolem 5–7 m/s,“ naznačuje Veronika svoje první dojmy z Ria.

    13. 8. 2015 | Rubrika: Voda a jachting

  • Český úspěch v závodě školních plachetnic

    LaGraceTall Ships Races – to je název závodů, kterých se každoročně účastní kolem stovky školních plachetnic včetně těch největších jako SEDOV nebo DAR MLÁDEŽE. Posádky musí tvořit minimálně z poloviny mladí námořníci do 25 let. Česká republika zde má své zastoupení již od roku 1994, kdy jednu z etap vyhrála česká studentská posádka na polské brigantině HENRYK RUTKOWSKI. Dlouhá léta byla na startu v kategorii nejmenších plachetnic HÉBÉ Jaroslava Havelky, který nejenže posbíral mnoho trofejí, ale také přivedl k jachtingu mnoho mladých námořníků. Česká posádka se objevila také na irské plachetnici LORD RANK, která se však před nedávnem nešťastně potopila, jubilejního ročníku v roce 2000 se účastnila česká loď FREELORD. A v posledních letech hájí české barvy v té nejprestižnější kategorii těch největších plachetnic LA GRACE, replika historické lodi z druhé poloviny 18. století.

    23. 7. 2015 | Rubrika: Voda a jachting


inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.