Motorsport - Offroad a rally

  • Brabec zahodil sádru a znovu dře

    Motocyklista Jan Brabec z týmu Big Shock Racing zahájil přípravy na Dakar 2020 svérázně. Po týdnu testování, které proběhlo koncem května v tuniské poušti, přišel nepříjemný pád a zlomenina nohy, palců, žeber, pohmoždění zad, následovala záchranná akce, operace, transfuze a pobyt v nemocnici na Djerbě. Po transportu do ČR Brabce čekaly další zákroky v Úrazové nemocnici v Brně. Minulý týden už ale lékaři Honzovi vytáhli z těla přebytečná železa, český závodník zahodil sádry a bez zbytečných průtahů se pustil do dalších tréninků před Dakarem 2020. Kondici mu výrazně zlepšila také nová dakarská motorka, čerstvě zaparkovaná v garáži. „Už jsem v cajku, za měsíc sedám na motorku, za další dva jedu Rallye du Maroc. Je to o hlavě. Nejdůležitější je motivace a pozitivní mysl,“ říká jezdec, kterému už evidentně otrnulo. Kdo by si myslel, že bude po prožitých útrapách opatrnější, ten se mýlí. „Brzdit nebudu. Řídím se heslem: trénuj tak, jak budeš závodit. Pády k tomu patří. Naopak, dostal jsem chuť znovu máknout,“ dodává Brabčák.           

  • Blátivou 24hodinovku v Dobřanech ovládla bugina Quadservis Špak

    Dvacátý druhý ročník 24hours Offroad maraton   v Dobřanech se odjel o víkendu 22. a 23. června. Absolutní prvenství poprvé vybojovala bugina týmu Quadservis Špak – Solitera Racing. Na šestikilometrové trati zvládla 124 kol, tedy celkem 744 kilometrů. Stříbro urval Aroma Gold racing se 117 okruhy, taktéž s buginou. Třetí absolutně byl KB System offroad team, který se speciálem nad dva litry vyhrál už podeváté! Do dvou litrů nejvíce slavil Indruch Offroad team a mezi Amatéry West Bohemia racing. Jednomu z nejtěžších terénních závodů v Evropě předcházely dvouhodinovky motorek a čtyřkolek, ve kterých zvítězili v jedné stopě Martin Prokeš (TJ Sokol Krásné Pole) a ve dvou Martin Miřejovský (KRTZ Motorsport).

  • Po pravém dakarském testu převládají u Buggyry dobré pocity!

    Tým Tatra Buggyra Racing se vrátil z desetidenního náročného testování v Tunisku, během kterého byl naplno odstartován i projekt Buggyra Academy. Na všechny zúčastněné nyní čeká důkladné vyhodnocení Tuniské mise.

  • Macík v Africe otestoval Karla.

    Tým Big Shock Racing se vrátil z afrického testování s mnoha zajímavými poznatky. Martin Macík se poprvé svezl v písečných dunách ve svém novém kamionu pojmenovaném Karel. Náročný 14denní trénink měl odhalit slabiny dakarského speciálu, na kterých začnou týmoví mechanici pracovat ihned po návratu do Sedlčan. Výkon nového kamionu potvrdil, že změna byla správným krokem, nový speciál bude rychlejší a navíc i mnohem pohodlnější. Také Jan Brabec týden proháněl svou motorku v dunách kolem oázy Ksar Ghilane. Pak mu ale cestu zkřížil kámen zavátý pískem, který ho katapultoval do místní nemocnice. Tam následně testoval zejména hranice bolesti, kterou je schopen zvládnout. Naštěstí se potvrdilo, že Jan Brabec i padat umí šikovně. Pár zlomených kostí bylo poměrně šťastným vyústěním jeho tréninkového letu. Do Dakaru 2020 bude Honza opět v pořádku a v kondici. 

  • Zostra do Tuniska!

    Do startu následujícího ročníku Rally Dakar, který se uskuteční premiérově v Saudské Arábii sice zbývá více než půl roku, Tatra Buggyra Racing Team ale neponechává nic náhodě a vyrazil testovat do severoafrického Tuniska. V plánu jsou tisíce ostrých kilometrů.

  • Offroad v Milovicích prověřil výdrž jezdců i strojů

    Třetí díl Offroad maratonu se uplynulou sobotu 25. května odehrál v bývalém vojenském prostoru v Milovicích. Čtyřkolkáře po třech hodinách dovedl do cíle letos zatím neporažený Martin Miřejovský, motorkáře Petr Machek. V 5hodinovce aut byla nejrychlejší bugina Polaris teamu, mezi speciály nad dva litry uspěl DEF Racing, do dvou litrů Indruch offroad team a z amatérů se nejvíce dařilo Manyjak-jurda teamu. Závodníci si tentokrát místní zápolení v porovnání s jinými ročníky užili. Rozbitý povrch plný vlnek a děr jim zůstal, ale díky dešti před kláním nelokali tuny prachu a na 6,4 kilometrů dlouhé trati mohli jet rychle a bezpečně předjíždět.

  • Macík poprvé ukázal Karla,

    Karel, závodní speciál Martina Macíka pro Dakar 2020, je na světě. Měří 6950 mm, váží 8500 kg, je to Iveco a má čumák. Karel má v sobě vše dobré z Franty, vozu Liaz, se kterým Macík úspěšně projel 3 předchozí Dakary. Ale zároveň přichází s mnoha vylepšeními, která by týmu Big Shock Racing měla pomoci posunout se v nejnáročnějším motoristickém závodě opět o kus dál. „Karel je tvrdší, s novým tlumením, změnilo se šasi, máme čumák, sedíme za předními koly. Bude se mi trochu jinak řídit a zároveň se změní výhled z kabiny. Zůstává manuální převodovka, stávající motor Iveco a spousta dalších vyzkoušených věcí,“ popisuje Martin Macík. Jeho Karel bude mít 1100 koní a 4500 Nm krouťák.

  • Offroaďáci v mokřadech bojovali v oblacích prachu

    Offroad maraton se v sobotu 27. dubna přesunul do areálu Pístovské mokřady nedaleko Jihlavy. Konal se zde potřetí ve dvacetileté historii seriálu. A opět podle stejného scénáře. Z vyschlé tratě se zvedala oblaka prachu, ve kterých závodníci mizeli jako v mlze. Z bojů od první do poslední minuty vítězně vzešli motorkář Filip Boháč z TJ Sokol Krásné Pole, čtyřkolkář Martin Miřejovský (KRZT Motorsport) a bugina Polaris teamu. Nejrychlejším speciálem do dvou litrů byl nissan Indruch Offroad teamu, nad dva litry defender Offroad-centra Jase a Amatéry vyhrál Manyjak-Jurda team s arem.

  • Macík s Brabcem řádili v traktoru na Rallye Šumava

    Dakarští závodníci Martin Macík a Jan Brabec z týmu Big Shock Racing dotáhli svou výzvu do finále a nakonec opravdu odstartovali do dvou rychlostních zkoušek Rallye Šumava Klatovy v traktoru Valtra. Povedená akce, která vznikla z impulsivního nápadu, se nakonec stala příjemným zpestřením oblíbeného českého závodu a pobavila fanoušky motorsportu i jezdce samotné. Co všechno se odehrálo před startem a jaká byla atmosféra v kabině traktoru během jízd?      

  • Martin Prokop sedmý na Abu Dhabi Desert Challenge 2019

    závodě Abu Dhabi Desert Challenge, po dramatickém průběhu Martin Prokop s Viktorem Chytkou obsadili sedmé místo! Poslechněte si, co k tomu říká přímo Martin Prokop.

  • Rallye Šumava opravdu pustí Macíka na trať v traktoru.

    Po mnoha dotazech, zda informace týmu Big Shock Racing vydaná 1. dubna není aprílovým žertem, Martin Macík znovu seriózně potvrdil, že pojede část Rallye Šumava Klatovy v traktoru Valtra. Jeho slova dokládají i pořadatelé populárního závodu, který odstartuje v pátek 26. dubna, a na nějž už se těší tisíce fanoušků motorsportu. „Je to tak, můžeme potvrdit, že dakarský závodník Martin Macík od nás dostal souhlas vyjet do 54. ročníku Rallye Šumava Klatovy na traktoru. Jeho jízda určitě bude pro diváky zajímavým zpestřením. Sami jsme zvědaví na jeho výsledný čas,“ říká Ing. Pavel Štípek, zástupce ředitele 54. Rallye Šumava Klatovy.

  • Drsná výzva: Macík v traktoru na Rallye Šumava

    Martin Macík z týmu Big Shock Racing se pilně připravuje na Rallye Dakar 2020. Rána tráví v posilovně, ve svém závodním kamionu začíná trénovat na offroadové trati Sedlčanské kotliny a v poslední době zařadil do programu také projížďky v traktoru. „Ať řídíš jakékoliv auto, sbíráš zkušenosti. Každá jízda ti něco dá. V traktoru je to zábava, navíc procvičíš koncentraci a řidičský postřeh. Jezdím v traktoru Valtra, ten je s rychlostí 130,136 km/h dokonce zapsán v Guinessově knize rekordů,“ popisuje Macík. Jízda v zemědělském stroji, který si půjčil od přátel z TOPAGRI, Martina tak zaujala, že se rozhodl vyzkoušet i závody. A protože si pilot sedlčanského týmu většinou nedává malé cíle, jeho volba padla na Rallye Šumava Klatovy. Fanoušci motorsportu a adrenalinových výkonů se tak mohou těšit na pátek 26. dubna, kdy oblíbený závod odstartuje tradičně na klatovském náměstí. A Martin Macík s traktorem předvede na trati své řidičské schopnosti.    

  • Macík s Brabcem si užili davy fanoušků v Sosnové

    Bivak týmu Big Shock Racing na Mogul Dakar setkání v Sosnové praskal ve švech, Martin Macík, Jan Brabec a další členové přivítali zástupy milých fanoušků. Byla příležitost svézt se s Martinem v závodní liazce nebo zavtipkovat s Brabčákem. 
    Velmi povedené video z akce najdete v článku.

  • Martin Prokop před Abu Dhabi Desert Challenge

    Šestý nejlepší pilot Dakaru 2019 Martin Prokop vstoupil začátkem března do letošního ročníku Mistrovství světa v cross country rally výborným třetím místem na Dubai International Baja. V této chvíli se již se svým týmem připravuje v dějišti Abu Dhabi Desert Challenge na pět náročných etap této soutěže, ve které dokázal minulý rok fantasticky zvítězit.

  • Macík s Brabcem si užili davy fanoušků v Sosnové

    Bivak týmu Big Shock Racing na Mogul Dakar setkání v Sosnové praskal ve švech, Martin Macík, Jan Brabec a další členové přivítali zástupy milých fanoušků. Byla příležitost svézt se s Martinem v závodní liazce nebo zavtipkovat s Brabčákem. Celá zásoba 1000 limitovaných podpisových karet, vytvořených speciálně pro Mogul Dakar setkání, zmizela rychleji, než kdokoliv očekával. V Sosnové se opět potvrdilo, že Češi mají Dakar rádi a své týmy dokáží neskutečně podpořit.        


inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.